ΣΧΕΤΙΚΑ

{

Το χωριό Μεταγγίτσι βρίσκεται στα Νότια του Νομού Χαλκιδικής, ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και στη διαδρομή μετά τον Άγιο Νικόλαο, σε υψόμετρο περίπου 150m.

Γεωγραφική περιοχή

Το Μεταγγίτσι βρίσκεται στα Νότια του νομού Χαλκιδικής, ανάμεσα στις χερσονήσους Αγίου Όρους και Σιθωνίας σε υψόμετρο 150m. Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε μια ζώνη έκτασης που ξεπερνάει τα 41.780 στρέμματα και αριθμούν περίπου σε 316.000 ελαιόδεντρα.

Χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικης” είναι εξαιρετικο παρθένο ελαιόλαδο απο 90% ελαιόκαρπο της ποικιλίας Στρογγυλολιά (Γαλανή, Πρασινολιά) και 10% από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Χονδροελιά Χαλκιδικής. Η συλλογή και η έκθλιψη του ελαιοκάρπου ξεκινάει όταν ο ελαιοκαρπός είναι ακόμη πράσινος-ιώδες.

Ιστορικά στοιχεία

Η ύπαρξη ευρημάτων από ελαιοτριβεία στην περιοχή Μεταγγιτσίου Χαλκιδικήε μαρτυρεί την έντονη δραστηριότητα των κατοίκων με την ελιά και το ελαιόλαδο. Η εξαγωγή λαδιού “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής”, γινόταν παλαιότερα με την χρήση αλειτροδόπετρας, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία λέξη άλειμμα, που σημαίνει¨αλοιφή, λάδι”.

Διαχωρισμός ελιάς από τα φύλλα

Υπέργηρο δένδρο από την γηγενή ποικιλία Γαλανό ή Μεταγγιτσινή

Αλειτροδόπετρα σε αυλή σπιτιού

Ελαιόδεντρα Γαλανό

Στα προϊόντα ΠΟΠ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Γαλανό Μεταγγιτσίου», μετά το μόνο ΠΟΠ αγουρέλαιο της Ελλάδας, το «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής»

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής

Διεύθυνση

Μεταγγίτσι, Χαλκιδική,
63078, Ελλάδα

Επικοινωνία:

Τηλ: (+30) 23750 92452
Fax: (+30) 23750 92452